När livet vänder

Förvärvad hjärnskada och att hjälpa andra ligger mig varmt om hjärtat efter att min dotter Julia råkade ut för en svår mopedolycka och fick en traumatisk förvärvad hjärnskada. Hon hade noll neurala funktioner i utgångsläge då hon fick en kraftig DAI skada. (förslitningar i hjärnan).


Genom hennes resa och allt vi kämpat för har gett mig mycket erfarenhet och stark insikt som genererat till bra kunskap för att även hjälpa andra.


Mitt intresse om hur man kan optimera sin hälsa för att få möjligheten att utvecklas har tagit mig dit jag är i dag, idag är jag en hälso- och livsstilsterapeut med focus på att hjälpa andra oavsett situation.


Det är otroligt viktigt att man stöttar kroppen genom bra näring, kost och motion så man får bra livsenergi för att få bästa förutsättningen för sin kropp att rehabilitera sig.


Man kan gör liten förändring som kan generera till så mycket!


På denna sida kommer jag succesivt dela intressanta vägar man kan välja för att ge en person med hjärnskada den bästa förutsättningen!


Längre ner på denna sida kan ni läsa om bl.a tapping, som stimulerar bägge hjärnhalvorna, väldigt intressant,och om ni inte redan läst om god hälsa på start-sidan så är det något som verkligen kan påverka.  


Chi-maskinen är väldigt  bra för alla människors hälsa, men än mer för en fysiskt nedsatt person. Den har så många bra hälsoeffekter. Läs om den! Något som inte står med där är den nya forskningen kring det glymfatiska reningssytemet som påverkas positivt genom bra syresättning och det är precis det som chi-maskinen gör, väldigt spännande!

(Glymfatiska reningssystemet = hjärnans reningssystem, som städar bort proteiner och slagg från vår hjärna medans vi sover)


När Julia var ganska nyskadad, (för mig är nyskadad även efter 2 år) fick hon helt plötsligt dagligen ont i huvudet från morgon till kväll. Då fick vi till oss att henns dagliga huvudvärk får hon acceptera p.g.a sin hjärnskada.

Jag köpte inte det, det finns alltid någon orsak till varför man blir t.ex försämrad. Genom små förändringar fick vi bort huvudvärken och idag har hon inte alls ont i huvudet på det sättet.

Man ska inte bara acceptera innan man sökt och försökt med annat!


Våra hjärnor är helt fantastiska och plastisca, och många gånger är kroppens självläkningsförmåga stor när förutsättningar ges geonom att normalisera kroppens biokemi.Alla är värda att få må ett bra liv!

Symbolen Hjärnhjärtat

Symbolen Hjärnhjärtat gjorde jag 2012 efter att min äldsta dotter fick en traumatisk förvärvad hjärnskada år 2009 efter en svår mopedolycka. Efter 2,5 år på vår resa insåg jag att vår hjärna är fenomenal om vi ger den rätt förutsättningar.


Hon hade noll neurala funktioner från början, och från det till att prata,

att gå och bli medveten igen det krävs mycket kärlek, tålamod,

rätt tänk och bra strategier.


Om man går en 0.5 m varje dag ser vi inget från igår, till idag eller imorgon. Men när vi gått en 0.5 m varje dag i ett år så har man kommit ganska långt.

Det ena ger det andra och plötsligt ser man "stjärnglimtar" som sedan blir till bestående utveckling. 


Allt detta har jag summerat i min logga Hjärnhjärtat:


 - Hjärnan formad till ett hjärta som symboliserar att det krävs mycket kärlek

och tålamod.


- Den döda grenen står för skadan.


- De gröna bladen står för utveckling och att plötsligt händer det.Dessa tankar och arbetssätt har tagit min dotter till det hon är och kan idag, samtidigt genom bra kost, näring och en hälsosam livsstil som har påverkat

henne positivt.


Att optimera sin hälsa är också en av pusselbitarna, för att få de bästa förutsättningarna för att utvecklas och komma tillbaka till livet.


Min dröm och tanke med symbolen har varit att den ska vara talande för att skapa förståelse och ge tålamod för andra människor när den drabbade personen tränar sig för att komma tillbaka till livet, vid tex kassan på varuhuset, eller ett restaurangbesök.


(Från början var den i en blå nyans, men idag är den samma fast beige).


Hoppas att den sprids som syftet önskades så allmänheten får och kan ta del av kunskapen!

Tapping, vad är det?

Var nyfiken och prova!

Självhjälp med Trauma Tapping Technique (TTT) är enkel att göra och har bevisade effekter. Tapping rekommenderas av Center for Crisis and Trauma i Sverige för självreglering såväl som av många andra institutioner. Det tar mindre än fem minuter att prova TTT.


Vad kan jag förvänta mig?


- Att lugna ner sig. Långsammare puls, lägre andning. Känsla av avkoppling.


Vad händer om jag inte slappnar av?

- Upprepa knackningen en gång till, stäng ögonen och andas Alpha-theta (längre andning).


Måste jag tro?
- Nej. Detta är en enkel reglering av ditt nervsystem, inte ditt trossystem. Många tycker faktiskt att det ser dumt ut, men prova det hur som helst och få resultat.


Hur ofta måste jag göra detta?
- Ibland kan en tapprunda vara tillräcklig, ibland behöver du mer. För att skapa motståndskraft mot stress och / eller för att lösa överbelastning på lång sikt rekommenderar vi att du integrerar Tapping i din morgonrutin. Borsta tänderna, tvätta ansiktet och knacka på nervsystemet. Följ youtube klippets instruktioner

och tapping mönster för självhjälp

vid trauma

Enkel att följa och förstå.

Föreläsningar/samarbeten

Föreläsningar:


Jag erbjuder föreläsningar inom förvärvad hjärnskada, kost och hälsa m.m


Föreläsningar kan ske fysiskt eller digitalt via zoom.


Mer info om upplägg och aktuella föreläsningar kommer inom kort.Tidigare föreläsningar:

----------------------------

"Akta huvudet" Föreläsningar på flera grundskolor för elever i åk 8.

I samarbete med POLISEN.

----------------------------

"Hjärn-hjärtat"

Föreläsning för habiliteringspersonal som skulle överta en rehab.avdelning.

I samarbete med Regionshabilitering Västra regionen/ Bräcke Diakoni.

----------------------------

"Hjärn-hjärtat"

(Med focus på hur man arbetar och utvecklar en person med förvärvad hjärnskada.)Föreläsning i små personliga assistentgrupper där brukaren har en förvärvad hjärnskada

I samarbeten med privata assistansbolag:


Sjuhärads assistans i Borås (flertalet samarbeten)


Frösunda i Borås (flertalet samarbeten)


----------------------------

"Sund tanke-Sunt liv"

(Föreläsning om hur man kan fika gott och nyttigare, samt provsmakning av diverse alternativ fika)


Samarbete:

Svenljunga kyrka


Tranemo hem & samhälle

----------------------------

"Att vända livet"

Mässa för kropp & själ

Dalsjöfors


Är du redan nu nyfiken, tveka inte på att ta kontakt med mig via mail eller mobilkontakt.